Du kan nå oss på flere måter

Ring 225 66 700, trykk på chat-ikonet eller skriv en melding for å få kontakt med en av våre rådgivere. Vi kan bidra til problemløsning og mestring.

Åpningstider:

Mandag, tirsdag, onsdag, fredag: 

09.00 - 15.00

Torsdag:
09.00 - 18.00

Du kan  også henvende deg til oss via

Når har arbeidstaker rett til fri med lønn ....?

Har arbeidstaker rett til fri med lønn ved oppfølging av barns sykdom hos lege eller spesialist, deler av en dag eller hele dager?  

Dette og mange andre  spørsmål er det mange lurer på i en hektisk arbeids og hjemme hverdag.

I ethvert arbeidsforhold vil det fra tid til annen oppstå et behov for fravær fra arbeidet. Dette kan skyldes at den ansatte trenger å støtte eller hjelpe barn eller annen nære familie i arbeidstiden. Loven gir ikke arbeidstaker rett til fri med lønn i forbindelse med rutinekontroller hos lege og tannlege. Dette vil imidlertid kunne være regulert i bedriftens  eventuelle avtalefestede permisjonsordninger (velferdspermisjoner)og innbefatte alt fra bryllup til begravelser. 

Der barnet har en sykdom, og av den grunn får oppfølging hos lege, spesialist eller andre, vil arbeidstaker ha rett til omsorgspenger etter folketrygdlovens § 9-5, og rett til fri etter arbeidsmiljølovens § 12-9.  Om det teller som fravær del av dag, vil avhenge av hva slags praktisering virksomheten har av denne ordningen. En arbeidstaker har videre rett til permisjon dersom barnet blir innlagt, og arbeidstakeren må oppholde seg ved helseinstitusjonen.

En arbeidstaker som har omsorgen for barn har krav på permisjon dersom det er nødvendig med tilsyn når barnet er sykt,eller dersom barnet må følges til legeundersøkelse eller annen oppfølging.

Det offentlig har mange ordninger som kalles velferdsordninger  og er en samlebetegnelse på offentlige ytelser knyttet til svangerskap, fødsel og adopsjon, med mere, men mange virksomhetens har også sine egne velferdsordninger som er forhandlet fram i ulike avtaler.

Ta gjerne kontakt med Arbeidslivstelefonen på 225 66 700 hvis det er spørsmål som trenger mer forklaring. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.